Hoe werkt een Metaaldetector? Tips en Tricks op een rijtje - Detect Metaaldetectors
Menu
EUR
Hoe werkt een Metaaldetector? Tips en Tricks op een rijtje

Hoe werkt een Metaaldetector? Tips en Tricks op een rijtje

Door: Detect Metaaldetectors Reacties: 3

Metaaldetectie een ontspannen, spannende hobby!

Wat een metaaldetector is, heeft nauwelijks uitleg nodig.

Bijna iedereen heet wel eens iemand op het stand of in een park zien speuren. Onbekommerd, maar geconcentreerd zwaait een zoeker zijn metaaldetector heen en weer. In zijn hand bungelt een klein schopje en op zijn hoofd heeft hij een koptelefoon. Opeens zie je hem of haar stilstaan en zijn schep in de grond steken. Je hebt meteen de neiging eropaf te stappen. Wat zou hij hebben gevonden? Een schat??

Zoeken met een metaaldetector is verre van saai. Het is een fantastische hobby en beidt verrassende mogelijkheden. Volop beweging en toch rust en frisse lucht. Met een metaaldetector kun je lekker avontuurlijk rond struinen en afwachten welk piepje de eerste oude munt zal opleveren. Speurend naar een goed zoekterrein zal je in jou omgeving prachtige plekken ontdekken waarvan je het bestaan niet eens had vermoed.

Al lopend en zwaaiend zo een gouden ring of misschien wel een bom? De hobby maakt oeroude zoek en verzamelinstincten los Soms snakken we ernaar er eens op uit te trekken. Op zoek naar vrijheid, beweging, frisse lucht, rust en wat zorgeloos avontuur. Maar ja wat gaan we doen?

Bron: Handboek voor zoekers 3e druk

Metaaldetector Begrippen en uitleg:

Wat is en wat doet een metaaldetector? Waar moet je op letten en welke past bij jou? In dit blog proberen we wat uitleg te geven over de werking van een metaaldetector en de begrippen die daarbij horen.

Hoe werkt een Metaaldetector? (Basics)

Metaaldetectors werken doormiddel van  een elektromagnetisch veld. Dit word door de zoekschijf de grond in gestuurd.  Alle metalen objecten (doelen) in het elektromagnetische veld worden bekrachtigd en zenden opnieuw een eigen elektromagnetisch veld uit.

Batterij of accu: Metaaldetectors worden verkocht met batterijen of met een accu. Deze voorzien de detector van storom.

Bediening/Computer: De bedieing (Digitaal of Analoog) bevat de elektronica van de detector. Hier wordt het zendsignaal naar de zoekschijf gestuurd en ook weer ontvangen. De computer zet het dan om in een geluid en of nummer.

Zoekspoel/Zoekschijf: De zoekspoel van de detector zendt het elektromagnetische veld de grond in en ontvangt een signaal terug.

Doelwit/Object/Target: Een doelwit/object/target is een metalen object dat kan worden gedetecteerd door een metaaldetector.

Ongewenst Object?: Ongewenste doelen zijn over het algemeen ferro (aangetrokken door een magneet), zoals spijkers, maar kunnen ook non-ferro zijn, zoals flessendoppen. Als de metaaldetector is ingesteld om deze te discrimineren zal de metaaldetector geen of een laag brom geluid geven.

Een goed Object?: Wanneer een goed (geaccepteerd) doel wordt gedetecteerd, zal de metaaldetector een hoorbare toon/geluid geven, ook zal er een nummer op een digitaal display verschijnen.

Hoe werkt een Metaaldetector? (Basics Extra)

Frequentie: De frequentie van een metaaldetector is een van de belangrijkste kenmerken die bepaalt hoe goed objecten kunnen worden gedetecteerd.  

 • Hooge Frequenties: Zeer geschikt voor kleine objecten (goud nuggets)
 • Gemiddelde Frequentie: 13 Khz geschikt voor algemeen gebruik
 • Lage Frequenties: Zeer geschikt voor grote objecten (Miliaria)
 • Multi Frequentie: Combinatie van meerdere Frequenties, zeer geschikt voor bijvoorbeeld stand en of zwaar gemineraliseerde grond.

Grondballans: Grondballans is een instelling die de detectiediepte in gemineraliseerde grond vergroot. Deze kan je handmatig, automatisch en actief aanpassen. Je leert de detector om de ondergrond te negeren en zich te richten op de goede objecten.

 • Handmatige grondbalans: Pas de instelling van de grondbalans handmatig aan, zodat je minimale hoeveelheid grondsignaal/verstoring hoort.
 • Automatische grondbalans: De detector bepaalt automatisch de beste instelling voor grond. Dit is snel en eenvoudig.
 • Grondbalans continu: De detector past tijdens het detecteren voortdurend de instelling van de grondbalans aan. Houd de grondballans op de juiste stand.

Discriminatie: Discriminatie is een mogelijkheid om objecten te identificeren op basis van geleidende en / of ferro-eigenschappen. Door een object nauwkeurig te identificeren, kunt je besluiten het op te graven of als rommel te beschouwen en door te gaan met zoeken. Metaaldetectors laten je nummers en / of gehouden horen om het type object aan te geven dat is gedetecteerd.

Soorten Discriminatie: Er zijn vier soorten discriminatie:

 • Variabele discriminatie: De meest gebruikte manier die met een draai knop of met + en – word bij gesteld.
 • Iron Mask / Iron Reject: Wordt meestal gebruikt door goudzoekers om ijzeren troep te negeren.
 • Notch-discriminatie: hiermee kun je specifieke objecten worden geaccepteerd of afgewezen. Bijvoorbeeld de treklipjes etc.
 • Nummer (VDI): De meest geavanceerde vorm van discriminatie. Object nummers worden getoond op basis van geleidingswaarde. Bijvoorbeeld: ijzer 0 t/m 10 en koper 90 t/m 96

De meest gestelde vraag over metaaldetectoren is ‘Hoe diep gaat die?’

Het simpele antwoord is: Hoe groter de zoekschijf en het object hoe dieper de metaaldetector gaat maar hoe minder gevoelig hij word voor kleinere objecten.

Detectiediepte hangt ook af van de detector en vele omgevingsfactoren bijvoorbeeld:

 1. Een object in niet zwaar gemineraliseerde grond kan dieper worden gedetecteerd dan een doelwit in sterk gemineraliseerde grond. De mate van bodemmineralisatie heeft een grote invloed op de detectiediepte.
 2. Grote objecten kunnen dieper worden gedetecteerd dan kleine objecten.
 3. Ronde vormen zoals munten en ringen kunnen dieper worden gedetecteerd dan lange dunne vormen zoals spijkers.
 4. Een horizontale munt (Plat liggend) kan dieper worden gedetecteerd dan een verticale munt (recht op staand).
 5. Hoog geleidende metalen (bijv. Zilver) kunnen dieper worden gedetecteerd dan laag geleidende metalen (bijv. Lood).


Reacties (3)

Floor
Geplaatst op 2022-09-14 12:47:56
Ik heb een vraag. Hoe bescherm ik mijn goud tegen diefstal? Er is een trend dat met detectors wordt ingebroken!
Mathijs Veldman
Geplaatst op 2021-06-30 14:16:20
Voor snelheid en gemak absoluut! :)
Jesse
Geplaatst op 2021-06-30 14:00:55
Raden jullie een pinpointer aan?
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
0,00
Bestel nog voor €100,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!