PATIMEER© Munten conserveren - Detect Metaaldetectors
Menu
EUR
NIEUW BIJ DETECT PATIMEER©

NIEUW BIJ DETECT PATIMEER©

Door: Detect Reacties: 0

Wie kent het gevoel niet? Je hebt een stel mooie koperen munten gevonden, oude centen, halve centen en duiten. Ze zijn nog goed te lezen maar muntenverzamelaars trekken hun neus er voor op, want ze zijn groen of zwart, gecorrodeerd en zanderig en je durft ze ook niet schoon te maken want dan is het antieke uiterlijk eraf.

Patimeer© kun je bij detect bestellen.

voor patimeer

HIERVOOR IS EEN OPLOSSING: PATIMEER ©

Detect heeft een fabrikant gevonden die PATIMEER © in kleine handzame potjes kan leveren. Er is een groene pasta voor koperen munten en een oranje-bruine pasta om koperen voorwerpen opnieuw te patineren. De bruine pasta zorgt voor een donkerder effect. Met een potje kun je ongeveer 250 munten behandelen, het is zeer zuinig in gebruik.

We hebben een klein filmpje in voorbereiding waarop het hele proces is te volgen.

1. Wanneer je een potje aangeschaft hebt, probeer je het middel eerst uit op een Nederlandse Stuiver (geen eurostuiver, maar een echte koperen stuiver  uit het gulden tijdperk.)

2. Met een fijn koperborsteltje maak je de stuiver schoon, d.w.z. helemaal blank. Voelt als vandalisme, maar daar moet je je even doorheen bijten.

3. Een snelle en rigoreuze schoonmaak methode is de munt in te pakken in huishoudfolie (zilverpapier), een schepje caustic soda (ontstoppingsmiddel) in een glas en daar heet water over te gieten. Doe dit buiten want er komt een vieze damp vanaf, (niet inademen). Even spoelen met schoon water en de munt uit de folie halen, nog een keer spoelen en dan er een fijn koperborsteltje erover heen halen totdat deze blank is.

4. Verhit dan de munt kort met een aansteker, de warmte zorgt voor een snelle werking van het patimeermiddel.

5. Dip met een klein katoenen doekje een heel dun likje Patimeerpasta op de munt en wrijf die goed in.

6. Na enkele seconden zie je, dat er een patinalaagje verschijnt. Doordat je het met een doekje erop wrijft worden de hoge delen donker en de diepere delen blijven licht waardoor de afbeelding extra fraai en duidelijk naar voren komt.

7. Patimeer is geen verf, maar een middel die een chemische reactie geeft met het blanke koper, het is een razendsnelle natuurlijke manier die anders jaren in beslag zou nemen. Het middel werkt in op de munt en is er dus niet afwrijfbaar.

8. Na enkele dagen is de paginalaag permanent.

na patimeer
Let op: het patimeermiddel is niet agressief, maar omdat je met koper en kopersulfiet werkt is het raadzaam rubber handschoenen te dragen wanneer je hier mee aan de gang gaat. Duiten en centen die versleten of aangevreten zijn zijn met dit middel natuurlijk niet te redden. Maar je kunt altijd een proefje doen met een min of meer waardeloze cent of duit. Wie niet waagt die niet wint!


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
0,00
Bestel nog voor €100,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!