Regels voor het zoeken met een metaaldetector in Duitsland - Detect Metaaldetectors
Menu
EUR
Regels voor het zoeken met een metaaldetector in Duitsland

Regels voor het zoeken met een metaaldetector in Duitsland

Door: Detect Metaaldetectors Reacties: 0

Metaaldetectie is een hobby die door veel mensen wereldwijd wordt beoefend. Het kan interessant zijn om te zien wat er onder de grond verborgen ligt en welke historische voorwerpen er zijn begraven. Als je van plan bent om in Duitsland te zoeken met een metaaldetector, zijn er enkele regels waar je rekening mee moet houden. In dit artikel zullen we de belangrijkste regels en beperkingen bespreken die van toepassing zijn op metaaldetectie in Duitsland.

Wetgeving op metaaldetectie in Duitsland

In Duitsland is de wetgeving op metaaldetectie relatief streng en gevarieerd. Het wordt gereguleerd door verschillende wetten, afhankelijk van de locatie waar je wilt zoeken. In principe heb je altijd toestemming nodig van de landeigenaar of autoriteit voordat je met een metaaldetector gaat zoeken.

In sommige delen van Duitsland geldt de 'Schutzzone 1', dit betekent dat metaaldetectie op archeologisch belangrijke gebieden strikt verboden is. In andere delen van het land geldt de 'Schutzzone 2', hier is metaaldetectie toegestaan, maar alleen met toestemming van de landeigenaar en de autoriteiten. In sommige gevallen heb je een vergunning nodig om te zoeken met een metaaldetector in Duitsland

Je mag in Duitsland niet zoeken op beschermde gebieden, zoals parken, openbare plaatsen of natuurgebieden. Dit is in strijd met de wet en kan leiden tot boetes of zelfs tot gevangenisstraffen.

Wetgeving per deelstaat

In Duitsland gelden voor het gebruik van metaaldetectoren en het zoeken naar archeologische vondsten verschillende regels per deelstaat. Zo heeft elke deelstaat zijn eigen wetgeving en procedures met betrekking tot de bescherming van archeologische monumenten en de bevoegdheden van archeologische autoriteiten en hun samenwerking met particuliere zoekers. Het is daarom belangrijk om de regelgeving van de betreffende deelstaat te raadplegen voordat men begint met het zoeken naar archeologische vondsten.

Lees hier alles (in het Duits) over wetgeving, vergunningen en hoe je vondsten meldt in Nordrhein-Westfalen.

Metaaldetectie op akkers en in het bos

Het is toegestaan om te zoeken met een metaaldetector op akkers, maar alleen met toestemming van de landeigenaar. Ook moet je ervoor zorgen dat de akker niet is geclassificeerd als beschermd gebied. Het is verboden om te zoeken op akkers die worden gebruikt voor de landbouw.

In het bos zijn de regels iets anders. Hier heb je toestemming nodig van de bosbeheerder. Het is niet toegestaan om te zoeken op beschermde bosgebieden. Ook moet je rekening houden met het feit dat het bos een kwetsbaar ecosysteem is en dat je de natuur niet mag verstoren.

Metaaldetectie in de buurt van historische gebouwen

Als je in de buurt van historische gebouwen wilt zoeken, is het belangrijk om te weten dat dit in Duitsland in principe niet is toegestaan zonder toestemming van de autoriteiten. Dit heeft te maken met de bescherming van het cultureel erfgoed en om te voorkomen dat de gebouwen beschadigd worden. Ook moet je rekening houden met de veiligheid van het publiek, omdat historische gebouwen soms openbare ruimtes zijn.

Metaaldetectie op stranden en langs de kust

In Duitsland is het toegestaan om te zoeken op het strand en langs de kustlijn, maar dit mag alleen in de laagwaterzone. Dit is het gebied tussen de hoogwaterlijn en de laagwaterlijn. Ook hier geldt dat je toestemming nodig hebt van de lokale autoriteiten en de eigenaar van het strand of de kustlijn. Het is verboden om te zoeken op beschermde gebieden zoals natuurgebieden en archeologisch belangrijke locaties.

Het is belangrijk om te beseffen dat het gebruik van een metaaldetector op het strand niet zonder risico is. Er kunnen gevaarlijke voorwerpen zoals munitie en explosieven liggen die opgegraven kunnen worden. Als je tijdens het zoeken op een verdacht object stuit, moet je direct contact opnemen met de autoriteiten en niet proberen om het object zelf uit te graven.

Goudzoeken in Duitsland

Als je op zoek bent naar goud met een metaaldetector in Duitsland, zijn er verschillende locaties waar je kunt zoeken. Hieronder volgen enkele suggesties:

 • Rivieren en beken
  Rivieren en beken zijn vaak goede locaties om te zoeken naar goud. Het is belangrijk om te zoeken in de buurt van stroomversnellingen en rotsen, waar het goud zich vaak ophoopt. Enkele rivieren waar je kunt zoeken naar goud zijn de Rijn, de Donau en de Elbe.
 • Voormalige goudmijnen
  Duitsland heeft een rijke geschiedenis als het gaat om goudwinning, en er zijn nog steeds voormalige goudmijnen waar je kunt zoeken naar goud. Enkele locaties zijn de voormalige goudmijnen in het Zwarte Woud en de Harz.
 • Strand
  Als je op zoek bent naar goud op het strand, is het belangrijk om te zoeken naar plekken waar het zand zich ophoopt, zoals in de buurt van duinen en rotsen. Het is ook de moeite waard om te zoeken op plekken waar mensen veel zwemmen of zonnebaden, omdat ze vaak hun sieraden verliezen.
 • Historische locaties
  Historische locaties, zoals oude kastelen en ruïnes, zijn ook goede plekken om te zoeken naar goud. Het is belangrijk om hier toestemming te vragen voordat je gaat zoeken, omdat deze locaties vaak beschermd worden door wetgeving.

Het is belangrijk om te beseffen dat het vinden van goud met een metaaldetector niet gegarandeerd is en dat het afhankelijk is van verschillende factoren, zoals de locatie en de kwaliteit van de metaaldetector. Het is ook belangrijk om je te houden aan de regels en wetgeving die gelden voor metaaldetectie in Duitsland en om respectvol om te gaan met de natuur en het cultureel erfgoed van het land.

Waar mag je niet zoeken in Duitsland?

Er zijn verschillende locaties in Duitsland waar je niet mag zoeken met een metaaldetector. Het is belangrijk om te beseffen dat het cultureel erfgoed van Duitsland beschermd wordt door wetgeving en dat het illegaal is om te zoeken op beschermde gebieden. Hieronder volgen enkele locaties waar je niet mag zoeken:

 • Archeologisch belangrijke locaties
  Het is verboden om te zoeken op archeologisch belangrijke locaties, zoals oude kastelen, tempels of andere historische locaties. Deze locaties worden beschermd door de wetgeving en het is belangrijk om deze plaatsen onaangetast te laten, zodat de archeologische vondsten bewaard blijven voor toekomstige generaties.
 • Beschermde natuurgebieden
  Beschermde natuurgebieden zijn gebieden waar planten en dieren beschermd worden en waar geen menselijke activiteiten toegestaan zijn. Hier mag je niet zoeken met een metaaldetector, omdat het verstoren van het natuurlijke evenwicht schadelijk kan zijn voor het ecosysteem.
 • Militaire terreinen
  Het is verboden om te zoeken op militaire terreinen of andere gebieden waar munitie en explosieven begraven kunnen liggen. Het kan gevaarlijk zijn om deze objecten op te graven en kan leiden tot ernstige ongelukken of zelfs levensbedreigende situaties.
 • Privéterrein zonder toestemming
  Het is belangrijk om toestemming te vragen aan de landeigenaar voordat je gaat zoeken op privéterrein. Als je zonder toestemming gaat zoeken, kan dit als illegaal beschouwd worden en kan het leiden tot juridische vervolging.
 • In Sleeswijk-Holstein
  Het is in heel deelstaat Sleeswijk-Holstein verboden om te zoeken met een metaaldetector.

Het is belangrijk om je te houden aan de regels en wetten die gelden voor metaaldetectie in Duitsland. Het is verboden om te zoeken op beschermde gebieden en het kan leiden tot juridische vervolging als je deze regels overtreedt.

Magneetvissen in Duitsland

In Duitsland is magneetvissen toegestaan, maar ook hier zijn er regels waar je je aan moet houden. Zo is het verboden om te magneetvissen op archeologisch belangrijke locaties en beschermde natuurgebieden. Ook op militaire terreinen is magneetvissen verboden, vanwege de mogelijke aanwezigheid van munitie en explosieven.

Daarnaast is het belangrijk om te beseffen dat het niet is toegestaan om de gevonden objecten te verkopen of te verhandelen zonder toestemming van de autoriteiten. Als je iets vindt tijdens het magneetvissen, moet je dit melden bij de autoriteiten. Als het object van historische waarde is, kan de autoriteit besluiten om het object in beslag te nemen en terug te brengen naar de oorspronkelijke eigenaar of onder te brengen in een museum.

Net als bij het zoeken met een metaaldetector, moet je ook bij magneetvissen rekening houden met de veiligheid. Als je tijdens het magneetvissen op een verdacht object stuit, moet je direct contact opnemen met de autoriteiten en het object niet zelf uit het water halen.

Vondsten melden in Duitsland

Als je tijdens het zoeken met je metaaldetector iets vindt in Duitsland, moet je hier altijd melding van maken bij de autoriteiten. Het is namelijk wettelijk verplicht om vondsten van historische waarde te melden, omdat ze anders verloren zouden kunnen gaan of in verkeerde handen terecht zouden kunnen komen.

Als je een historisch object hebt gevonden, is het verboden om dit object te verkopen of te verhandelen zonder toestemming van de autoriteiten. Het kan zelfs leiden tot een gevangenisstraf als je dit wel doet. De autoriteiten hebben het recht om het object in beslag te nemen en het terug te brengen naar de oorspronkelijke eigenaar of het onder te brengen in een museum.

Moderne vondsten hoeven niet te worden gemeld en mogen zonder toestemming worden meegenomen. Twijfel je? Dan handel je altijd correct om deze te melden.

Ga voorbereid op pad in Duitsland

Door je te houden aan de regels, draag je bij aan de bescherming van het cultureel erfgoed van Duitsland en kan je genieten van deze hobby op een verantwoorde manier. Het is verboden om te zoeken op beschermde gebieden en archeologisch belangrijke locaties. Als je iets vindt tijdens het zoeken, moet je dit altijd melden bij de autoriteiten. Het is verboden om historische vondsten te verkopen of te verhandelen zonder toestemming van de autoriteiten en kan leiden tot een gevangenisstraf. Door je aan de regels te houden, kun je genieten van deze hobby en tegelijkertijd bijdragen aan de bescherming van het cultureel erfgoed van Duitsland.

Metaaldetector kopen voor jouw zoektocht in Duitsland?

Wil je gaan zoeken in Duitsland en ben je op zoek naar een metaaldetector? Wij voorzien jou graag met het beste advies op maat welke metaaldetector geschikt is voor jouw zoektocht. Bij ons bestel je jouw metaaldetector gemakkelijk online.

 

Let op: Detect Metaaldetectors is niet verantwoordelijks voor eventuele wetswijzigingen in de nabije toekomst. De zoeker is te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het inlezen en naleven van de wetten en regels. 


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
0,00
Bestel nog voor €100,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!