Detect Nieuws en Informatie - Regels voor het zoeken met een metaaldetector in Spanje - Detect Metaaldetectors
Menu
EUR
Regels voor het zoeken met een metaaldetector in Spanje

Regels voor het zoeken met een metaaldetector in Spanje

Door: Detect Metaaldetectors Reacties: 0

Metaaldetectie is een populaire hobby over de hele wereld, en Spanje is geen uitzondering. Het land heeft een rijke geschiedenis, van de oude Romeinse nederzettingen tot de middeleeuwse kastelen en dorpen, en de moderne tijd heeft ook zijn eigen historische schatten. Maar voordat je op zoek gaat naar die schatten, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels en voorschriften die van toepassing zijn op metaaldetectie in Spanje.

Algemene regels voor metaaldetectie in Spanje

Allereerst is het belangrijk om te weten dat metaaldetectie in Spanje gereguleerd wordt door de Ley de Patrimonio Histórico Español, of de Spaanse wet op het historisch erfgoed. Deze wet bepaalt dat alle objecten die in Spanje zijn gevonden en die ouder zijn dan 100 jaar, automatisch eigendom zijn van de staat en als zodanig moeten worden gerapporteerd.

Dit betekent dat als je iets vindt dat ouder is dan 100 jaar, je het niet mag houden en je het moet aangeven bij de autoriteiten. Dit geldt ook voor objecten die van cultureel belang zijn, zoals archeologische vondsten of voorwerpen van historisch of artistiek belang.

Daarnaast is het in Spanje verboden om metaaldetectie uit te voeren in verschillende gevallen, deze worden hieronder verder behandeld.

Als je dus op zoek wilt gaan met een metaaldetector in Spanje, is het belangrijk om vooraf te onderzoeken of het gebied waar je wilt zoeken, niet beschermd is en om toestemming te vragen aan de eigenaar van het land.

Voorschriften per regio

De regels voor metaaldetectie kunnen verschillen per regio in Spanje. Zo heeft de regio Andalusië zijn eigen wetgeving met betrekking tot metaaldetectie, die in sommige gevallen strenger kan zijn dan de nationale wetgeving.

In Andalusië is bijvoorbeeld verboden om te zoeken in de buurt van monumenten of archeologische vindplaatsen, en is het verplicht om de gevonden objecten te melden bij het lokale museum. Ook moet de detectorist zich registreren bij de regionale overheid voordat hij of zij op zoek gaat met een metaaldetector.

Andere regio's, zoals Catalonië en Valencia, hebben vergelijkbare regels en voorschriften met betrekking tot metaaldetectie.

Metaaldetectie op stranden

Een populaire plek om te zoeken met een metaaldetector in Spanje zijn de stranden, vooral in de zomermaanden wanneer duizenden toeristen het land bezoeken. Het is echter belangrijk om te weten dat de regels voor metaaldetectie op stranden kunnen verschillen per gemeente.

In sommige gemeenten is metaaldetectie verboden op de stranden, terwijl in andere gemeenten het toegestaan is onder bepaalde voorwaarden, zoals het respecteren van de rust van andere strandgangers en het vermijden van beschermde natuurgebieden op en rond het strand. Ook kan het zijn dat er beperkingen zijn tijdens drukke periodes of evenementen.

Het is daarom verstandig om vooraf onderzoek te doen naar de regels en voorschriften die gelden voor metaaldetectie op het strand in de specifieke gemeente waar je wilt zoeken.

Zoeken met een metaaldetector in Spanje

Goudzoeken in Spanje

Er zijn verschillende regio's in Spanje waar je mogelijk naar goud kunt zoeken met een metaaldetector. Hier zijn enkele suggesties:

 • Asturië
  Deze regio in het noorden van Spanje staat bekend om zijn goudmijnen, die werden gebruikt door de Romeinen en later door de Visigoten. Je kunt proberen te zoeken in de buurt van de oude mijnen, zoals de Las Médulas, of in de rivieren die door de regio stromen, zoals de Nalón.
 • Andalusië
  Dit is een andere regio waar goud werd gewonnen in de oudheid, vooral door de Feniciërs en de Romeinen. Er zijn verschillende plekken waar je kunt zoeken, zoals de rivier de Guadalquivir en de bergketen Sierra Nevada.
 • Catalonië
  De regio rond de stad Barcelona staat bekend om zijn goudmijnen, die werden geëxploiteerd door de Romeinen en later door de Arabieren. Je kunt proberen te zoeken in de rivieren die door de regio stromen, zoals de Llobregat en de Ter.

Houd er rekening mee dat het zoeken naar goud met een metaaldetector in Spanje onderworpen is aan dezelfde regels en voorschriften als het zoeken naar andere historische voorwerpen. Zorg er dus voor dat je op de hoogte bent van de wetgeving en dat je toestemming hebt om te zoeken op de locatie waar je wilt zoeken.

Waar mag je niet zoeken in Spanje?

Er zijn verschillende gebieden in Spanje waar je niet met een metaaldetector mag zoeken. Het is belangrijk om deze gebieden te vermijden om problemen met de wet te voorkomen en om de bescherming van het cultureel erfgoed te waarborgen.

 • Beschermde natuurgebieden
  In Spanje zijn er veel beschermde natuurgebieden, zoals nationale parken en reservaten. Het is in deze gebieden niet toegestaan om te zoeken met een metaaldetector. Het doel van deze regel is om de natuur en de dieren te beschermen, en om te voorkomen dat de verstoring van de bodem het landschap kan beschadigen.
 • Archeologische vindplaatsen
  Het is verboden om te zoeken met een metaaldetector op archeologische vindplaatsen. Deze plaatsen zijn beschermd vanwege hun historische waarde en elk gebruik van metaaldetectie kan de vindplaatsen beschadigen en de geschiedenis verstoren. In Spanje zijn er veel archeologische vindplaatsen, van de Romeinse ruïnes tot middeleeuwse kastelen en dorpen.
 • Monumenten en historische gebouwen
  Het is verboden om te zoeken met een metaaldetector bij monumenten en historische gebouwen. Dit geldt voor alle monumenten en historische gebouwen, ongeacht of ze zijn beschermd of niet. Het is belangrijk om deze regel te respecteren om te voorkomen dat de gebouwen worden beschadigd en om de veiligheid van de mensen te waarborgen.
 • Stranden in sommige gemeenten
  In sommige gemeenten is metaaldetectie verboden op de stranden. Het is belangrijk om de lokale regelgeving te controleren voordat je gaat zoeken op het strand. Als metaaldetectie is toegestaan, zorg er dan voor dat je geen overlast veroorzaakt voor andere strandgangers en respecteer de omgeving.
 • Particuliere eigendommen zonder toestemming
  Het is verboden om te zoeken met een metaaldetector op particuliere eigendommen zonder toestemming van de eigenaar. Als je een interessante plek hebt gevonden om te zoeken, neem dan contact op met de eigenaar en vraag om toestemming voordat je begint te zoeken.

Het is belangrijk om te onthouden dat de regels en voorschriften voor metaaldetectie kunnen verschillen per regio en dat het belangrijk is om de lokale wetgeving te controleren voordat je gaat zoeken. Door deze regels te respecteren, kunnen we de bescherming van het cultureel erfgoed in Spanje waarborgen en ervoor zorgen dat toekomstige generaties ook van dit erfgoed kunnen genieten.

Magneetvissen in Spanje

De Spaanse wetgeving met betrekking tot magneetvissen is momenteel nog niet helemaal duidelijk en er zijn geen specifieke regels die het beoefenen van deze activiteit reguleren. In het algemeen wordt aangenomen dat het toegestaan is om te magneetvissen in openbare wateren, zoals meren, rivieren en kanalen, zolang het geen schade veroorzaakt aan het milieu of de waterwegen.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat dezelfde regels van toepassing zijn als bij metaaldetectie: als je iets vindt dat ouder is dan 100 jaar of van cultureel belang is, moet je dit melden bij de autoriteiten en mag je het niet houden. Ook is het verboden om te magneetvissen op beschermde gebieden en op particuliere eigendommen zonder toestemming van de eigenaar.

Bovendien is het belangrijk om rekening te houden met de veiligheid bij het beoefenen van magneetvissen. Sommige metalen voorwerpen die uit het water worden gehaald, kunnen gevaarlijk zijn en het is belangrijk om ze op een verantwoorde manier te behandelen en te verwijderen.

Vondsten melden in Spanje

In Spanje moeten alle vondsten die ouder zijn dan 100 jaar en/of van historisch, artistiek of archeologisch belang zijn, worden gemeld bij de autoriteiten. Dit is verplicht volgens de Ley de Patrimonio Histórico Español, de Spaanse wet op het historisch erfgoed.

Als je dus iets vindt dat onder deze categorieën valt (of je twijfelt), moet je dit zo snel mogelijk melden bij het dichtstbijzijnde bureau van de Guardia Civil, de Spaanse politie-eenheid. Zij zullen het object onderzoeken en, indien nodig, doorgeven aan het bevoegde archeologische of culturele instituut.

In sommige regio's, zoals Andalusië, is het ook verplicht om de vondsten te melden bij het lokale museum. Dit staat vaak aangegeven op de website van de regio of gemeente waar je gaat zoeken.

Het niet melden van vondsten kan leiden tot hoge boetes en zelfs juridische vervolging. Het is daarom van groot belang om je vondsten altijd te melden en de regels te respecteren. Zo kunnen de autoriteiten ervoor zorgen dat belangrijke historische en culturele schatten behouden blijven voor toekomstige generaties.

Ga voorbereid op pad in Spanje

Hoewel het zoeken met een metaaldetector een spannende hobby kan zijn, is het belangrijk om verantwoordelijk te handelen en de regels en voorschriften in acht te nemen. Door de geschiedenis van Spanje te respecteren en te beschermen, kunnen we ervoor zorgen dat toekomstige generaties ook kunnen genieten van het rijke culturele erfgoed van het land.

Daarnaast is het ook belangrijk om respectvol om te gaan met de omgeving waarin je zoekt. Laat geen afval achter en vul gaten die je hebt gegraven weer netjes op.

Tot slot is het ook belangrijk om te onthouden dat het niet alleen gaat om de schatten die je vindt, maar ook om de ervaring van het zoeken zelf. Geniet van de natuur, de geschiedenis en de cultuur die je tijdens het zoeken tegenkomt en deel deze ervaringen met anderen.

Metaaldetector kopen voor jouw zoektocht in Spanje?

Van plan om te zoeken met een metaaldetector in Spanje? Overweeg je om er één te kopen? Dan kunnen wij jou voorzien van deskundig advies op maat, zodat je de beste keuze kunt maken voor jouw zoektocht. Bestel jouw metaaldetector eenvouding online!

 

Let op: Detect Metaaldetectors is niet verantwoordelijks voor eventuele wetswijzigingen in de nabije toekomst. De zoeker is te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het inlezen en naleven van de wetten en regels. 


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
0,00
Bestel nog voor €100,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!