• Lorem ipsum

Beginnen met Metaaldetectie? Tips en Regels om te beginnen.

16 Apr 2021
door Detect Metaaldetectors

Zoeken met een metaaldetector? Waar moet ik beginnen?

Voor het eerst een Metaaldetector kopen? dan is het verstandig te beginnen met een passende starters detector. Het zoeken met een Metaaldetector is een spannende hobby en er komt best wat bij kijken. De vele opties waarover de duurdere Metaaldetectoren voor de professional  beschikken zijn voor jou misschien overbodig. Je hebt misschien meer aan een goede starters metaaldetector die beschikt over alle basisprincipes. Het niet aan te bevelen om te starten met een goedkope  “Chinese” Detector, want dit gaat ten koste van het plezier van de hobby, gezien u vrijwel niets zult vinden en de Detector al snel op de  zolder verdwijnt. Detect Metaaldetectors adviseert dan ook een kwaliteit Metaaldetectors.  

In dit blog proberen we advies te geven om een goede start te maken met metaaldetectie.

 • Regels en wetgeving voor het zoeken met een metaaldetector
 • Een selectie uit de  verschillende metaaldetectors om mee te beginnen
 • Wat ben ik nodig om te zoeken met een metaaldetector?
 • waar mag ik zoeken met een metaaldetector?
 • Wat zijn goede zoekplekken? 
 • In het water zoeken met een metaaldetector
 • Wat kan je vinden met een Metaaldetector?

Regels en wetgeving voor het zoeken met een metaaldetector

Voordat je mag zoeken met een metaaldetector, zijn er een aantal regels die in acht genomen moeten worden. Hieronder vind je regels waar je wel en niet mag zoeken met een metaaldetector:

 • Zoek niet in gemeenten waar een detectorverbod geldt. Controleer dit in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Elke gemeente heeft een APV op internet.
 • Zoek niet op archeologische monumenten. De rijksmonumenten vind je op AMK en IKAW - Archeologie in Nederland.  Mail gemeente en provincie voor regionale monumenten.
 • Zoek niet met een metaaldetector en niet met een magneet onder water, niet op de waterlijn, niet in uiterwaarden van een rivier.
 • Vraag altijd toestemming om te zoeken aan de grondeigenaar.
 • Zoek niet dieper dan 30 cm.

Zie ook ons blog speciaal over dit onderwerp: Regels voor het zoeken met een metaaldetector

De verschillende metaaldetectors om mee te beginnen

De beste metaaldetector om mee te beginnen? Ze zijn er in verschillende soorten en maten. Ze lijken veel op elkaar en ze zijn allemaal het zelfde… of toch niet? Wat zijn de verschillen en waarom is de ene metaaldetector meer geschikt dan de andere? Is het belangrijk om te weten hoe een metaaldetector werkt en wat hij kan of kan je er zo mee weglopen? Zo zijn er best veel vragen die je zou kunnen stellen om tot de conclusie te komen welke metaaldetector het beste is voor jou. Zie ook ons blog over de beste metaaldetector

De meest verkochte starters metaaldetectors op dit moment zijn: 

Wat ben ik nodig om te zoeken met een Metaaldetector? 

Om te zoeken met een metaaldetector ben je niet veel nodig. Het belangrijkste is om toestemming te hebben van de grondeigenaar. Nadat je toestemming hebt gekregen kan de zoektocht beginnen. De meest voorkomende tools en hulpmiddelen hebben we hier op een rijtje gezet.

 • Een Pinpointer: Met een metaaldetector kan je een voorwerp lokaliseren onder de grond, maar de nauwkeurigheid van de locatie hangt af van de kwaliteit en precessie van je metaaldetector, precies goed zitten valt best tegen. Dat hoeft echter geen probleem te zijn, want daar komt een nauwkeurige pinpointer tot zijn recht. Meer weten over pinpointers? Zie ook ons blog: Welke pinpointer is de beste keus voor mij? 

 • Een Schep: Scheppen zijn er in veel verschillende soorten en maten en in verschillende prijsklasse. Om te kiezen voor de juiste schep moet je kijken naar waar je wil zoeken. Zoeken op het strand langs de waterlijn? Dan is een zeefschep misschien de beste keuze. Wil je zoeken op een weiland? Kies dan voor een schep die niet te zwaar is en ongeveer 85cm lang is zodat je niet veel hoeft te bukken. Er zijn ook grasmessen beschikbaar. Dit zijn hele precieze tools om bijvoorbeeld het siergazon niet kapot te maken. Opzoek naar de juiste metaaldetector schep of grasmes? Bekijk dan eens onze scheppen en grasmessen.

 • Een vondsten tas: Tijden het zoeken met een metaaldetector kan je hele mooi dingen vinden maar ook troep. Belangrijk is dat de troep die je vindt ook word mee genomen. Een boer of landeigenaar zal het enorm waarderen als jij zijn grond schoon maakt en houdt. Om de troep en mooie spullen van elkaar te scheiden kan een vondsten tas helpen. Deze zijn er in verschillende maten voor op het land en in het water. In een vondsten tas kan je een pinpointer stoppen of je coinpad ook een bostel, water en misschien zelfs een blikje drinken. Benieuwd naar de welke het beste voor je is? Bekijk de alle vondsten tassen en koffers en alles voor het schoonmaken en opbergen.

 • De juiste kleding: Tijdens het zoeken met een metaaldetector is het prettig om flexibele kleding te dragen. Kleding die niet te warm is en niet te koud is en een goed paar schoenen of laarzen is ook wel zo handig. Schoenen met stalen neuzen is niet echt ideaal wanneer je met een metaaldetector wil zoeken. Ontdek alle kleding bij Detect Metaaldetectors

Waar mag ik zoeken met een metaaldetector? 

In Nederland is ieder stukje grond wel van iemand. Het is daarom niet toegestaan om zomaar ergens te gaan zoeken. Toestemming vragen aan bijvoorbeeld een boer, gemeente of je buurman is daarom verplicht. Wanneer je om toestemming vraagt kan het helpen om uit te leggen dat je de rommel ook mee neemt uit de grond en dat je de gaten netjes dicht maakt. Bij een kasteel of monument zoeken is vaak niet mogelijk. Het is beschermd archeologisch gebied. Ons advies is omdat te respecteren omdat er nog plekken genoeg zijn waar nog veel moois valt te vinden. Wil je meer weten over de regels rondom metaaldetectie? Check dan dit blog even: Regels voor het zoeken met een metaaldetector.

Wat zijn goede plekken om te zoeken met een Metaaldetector? 

Nederland is een druk bevolkt land waar genoeg is gebeurt is in de tijd. Om te zoeken op de beste zoekplekken zal je je moeten verdiepen in de geschiedenis. De lokale geschiedenis van jou dorp of stad kan al heel verrassend zijn om een leuk locatie te spotten. Je kan ook kijken naar bijvoorbeeld oude kaarten van vroeger. Hoe zag het er toen uit en hoe ziet het er nu uit? waar liepen vroeger de wegen en welke kanalen of rivieren werden er gebruikt? Een afgraving voor bijvoorbeeld een nieuwe weg of woonwijk kan ook super interessant zijn. Doorat het word afgegraven kan je natuurlijk wat dieper zoeken! 

Een leuke website waar je op zou kunnen kijken is bijvoorbeeld: www.topotijdreis.nl

In het water zoeken met een metaaldetector

Iedereen kent natuurlijk het zoeken met een metaaldetector op het land maar wist je ook dat je in en onder water kan zoeken met een metaaldetector? Steeds meer mensen gaan ook water zoeken met een metaaldetector en er word zelf gedoken met metaaldetectors. In het water word veel verloren en het is vaak bijna onmogelijk om het terug te vinden. Met een waterdichte metaaldetector is dat veel makkelijker. Er zijn metaaldetectors die 3 tot 5 meter waterdicht zijn maar het kan zelfs tot wel 60 meter speciaal voor het duiken. Om te zoeken in het water is het verstandig om een zeefschep te gebruiken en misschien wel een wetsuit om warm te blijven. Om te snorkelen of te duiken zijn er ook speciale handdetectors te koop. Deze zijn compact genoeg om makkelijk mee te nemen onderwater. Meer weten over waterdichte metaaldetectors? Check onze onderwater metaaldetectors.

Wat kan je vinden met een metaaldetector? 

Wie nog nooit met een metaaldetector heeft gewerkt kan zich moeilijk voorstellen wat er zoal onder de grond ligt. Maar je zult verbaasd zijn over wat er allemaal uit de grond wordt gehaald! Met een metaaldetector kun je in de bodem allerlei interessante objecten vinden. Oude gespen, munten, sieraden, gewichten, knopen, penningen, vingerhoedjes en zelfs goud! Een metaaldetector reageert op alle metaalsoorten waaronder goud, zilver, ijzer, koper, brons etc.

Met een metaaldetector kun je dus interessante objecten vinden, maar soms ook objecten die je niet herkent. Door je verdiepen in de historie via boeken en het internet kunt je vaak veel informatie achterhalen. U kunt objecten ook laten determineren, oftewel laten onderzoeken door experts om meer te weten te komen over het object. In Nederland worden alle bijzondere vondsten geregistreerd bij de PAN (Portable Antiquities of the Netherlands). Deze database kun je ook raadplegen om meer te leren over de vondsten in de Nederlandse bodem.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »