Beginnen met Metaaldetectie? Tip en Regels om te beginnen. - Detect Metaaldetectors
Menu
EUR
Beginnen met Metaaldetectie? Tips en Regels om te beginnen.

Beginnen met Metaaldetectie? Tips en Regels om te beginnen.

Door: Detect Metaaldetectors Reacties: 0

Wil jij beginnen met metaaldetectie en heb jij een metaaldetector gekocht? Of ga je er nog een kopen? Lees in deze blog alles wat je moet weten over metaaldetectie. Het zoeken met een Metaaldetector is een spannende hobby, en er zijn veel verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Lees snel verder om alles te weten te komen op het gebied van metaaldetectie.

In deze blog proberen we advies te geven om een goede start te maken met metaaldetectie.

  • Wet- en regelgeving voor het zoeken met een metaaldetector
  • Een selectie uit het assortiment metaaldetectors om mee te starten
  • Wat ben ik nodig om te zoeken met een metaaldetector?
  • Waar mag ik zoeken met een metaaldetector?
  • Wat zijn goede zoekplekken? 
  • In het water zoeken met een metaaldetector
  • Wat kan je vinden met een Metaaldetector?

Regels en wetgeving voor het zoeken met een metaaldetector

Voordat je gaat zoeken met een metaaldetector, zijn er een aantal regels die in acht genomen moeten worden. Hieronder vind je alle regels waar je wel en niet mag zoeken met een metaaldetector:

  • Zoek niet in gemeenten waar een detectorverbod geldt. Controleer dit in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Elke gemeente heeft een APV op internet.
  • Zoek niet op archeologische monumenten. De rijksmonumenten vind je op AMK en IKAW - Archeologie in Nederland.  Mail gemeente en provincie voor regionale monumenten.
  • Zoek niet met een metaaldetector en een magneet onder water, op de waterlijn, en in de uiterwaarden van een rivier.
  • Vraag altijd toestemming om te zoeken aan de grondeigenaar.
  • Zoek niet dieper dan 30 cm.

Zie ook onze blog die dieper ingaat op alle regels omtrent het zoeken met een metaaldetector: Regels voor het zoeken met een metaaldetector

De verschillende metaaldetectors om mee te beginnen

De beste metaaldetector om mee te beginnen? Ze zijn er in verschillende soorten en maten. Ze lijken veel op elkaar en ze zijn allemaal hetzelfde… of toch niet? Wat zijn de verschillen en waarom is de ene metaaldetector meer geschikt dan de andere? Is het belangrijk om te weten hoe een metaaldetector werkt en wat hij kan, of kan je er zo mee weglopen? Zo zijn er best veel vragen die je zou kunnen stellen om tot de conclusie te komen welke metaaldetector het beste is voor jou. Zie hier ook ons blog over de beste metaaldetector.

De meest verkochte starters metaaldetectors op dit moment zijn: 

Wat ben ik nodig om te zoeken met een Metaaldetector? 

Om te zoeken met een metaaldetector ben je een aantal dingen nodig. Het is ten eerste belangrijk om toestemming te hebben van de grondeigenaar. Nadat je toestemming hebt gekregen kan de zoektocht beginnen! De belangrijkste tools en hulpmiddelen die je nodig bent voor het zoeken met een metaaldetector hebben we hieronder op een rijtje gezet;

  • Een Pinpointer: Met een metaaldetector kan je een voorwerp lokaliseren onder de grond, maar de nauwkeurigheid van de locatie hangt af van de kwaliteit en precisie van je metaaldetector, precies goed zitten valt best tegen. Dat hoeft echter geen probleem te zijn, want daar komt een nauwkeurige pinpointer tot zijn recht.

  • Een Schep: Scheppen zijn er in veel verschillende soorten en maten en in verschillende prijsklasse. Om te kiezen voor de juiste schep moet je kijken naar waar je wil zoeken. Zoeken op het strand langs de waterlijn? Dan is een waadschep of zeefschep misschien de beste keuze. Wil je zoeken op een weiland? Kies dan voor een schep die niet te zwaar is en ongeveer 85cm lang is zodat je niet veel hoeft te bukken. Er zijn ook grasmessen beschikbaar. Dit zijn hele precieze tools om bijvoorbeeld het siergazon niet kapot te maken. Opzoek naar de juiste metaaldetector schep of grasmes? Bekijk dan onze scheppen en grasmessen.

  • Een vondstentas: Tijden het zoeken met een metaaldetector kan je hele mooi dingen vinden. Met een vondstentas kan jij al je vondsten meenemen naar huis, en ze daar goed bekijken. Deze tassen zijn er in verschillende maten voor op het land en in het water. In een vondstentas kan je een onder andere een pinpointer, coinpad, borstel, water en misschien zelfs een blikje drinken bewaren. Benieuwd naar de welke het beste voor jou is? Bekijk de alle vondsten tassen en koffers en alles voor het schoonmaken en opbergen.

  • De juiste kleding: Tijdens het zoeken met een metaaldetector is het prettig om flexibele kleding te dragen. Kleding die niet te warm is en niet te koud is en een goed paar schoenen of laarzen is ook wel zo handig. Schoenen met stalen neuzen is niet echt ideaal wanneer je met een metaaldetector wil zoeken. Ontdek alle kleding bij Detect Metaaldetectors

Waar mag ik zoeken met een metaaldetector? 

In Nederland is ieder stukje grond wel van iemand. Het is daarom niet toegestaan om zomaar ergens te gaan zoeken. Toestemming vragen aan bijvoorbeeld een boer, gemeente of je buurman is verplicht. Wanneer je om toestemming vraagt kan het helpen om uit te leggen dat je de rommel ook meeneemt uit de grond, en dat je de gaten netjes dicht maakt. Bij een kasteel of monument zoeken is vaak niet mogelijk, omdat dat vaak beschermd archeologisch gebied is. Ons advies is om dat te respecteren, en er dan ook niet te gaan zoeken. Er zijn namelijk nog genoeg andere plekken waar wat moois valt te vinden! Wil je meer weten over de regels rondom metaaldetectie? Check dan deze blog: Regels voor het zoeken met een metaaldetector.

Wat zijn goede plekken om te zoeken met een Metaaldetector? 

Nederland is een druk bevolkt land waar genoeg is gebeurd is in de tijd. Om te zoeken op de beste zoekplekken zal je je moeten verdiepen in de geschiedenis. De lokale geschiedenis van jouw dorp of stad kan bijvoorbeeld heel verrassend zijn om een leuke locatie te spotten. Voor het vinden van goede zoekplekken kan je ook kijken naar oude kaarten van vroeger. Hoe zag het er toen uit, en hoe ziet het er nu uit? Waar liepen vroeger de wegen? En welke kanalen of rivieren werden er gebruikt? Een afgraving voor bijvoorbeeld een nieuwe weg of woonwijk kan ook super interessant zijn als zoekplek. Er zijn in ons land super veel plekken waar wat moois valt te vinden, dus ga vooral zelf op avontuur!

Een leuke website waar je op zou kunnen kijken is bijvoorbeeld: www.topotijdreis.nl

In het water zoeken met een metaaldetector

Iedereen kent natuurlijk het zoeken met een metaaldetector op het land, maar wist je ook dat je in en onder water kan zoeken met een metaaldetector? Steeds meer mensen gaan onder water zoeken met een metaaldetector, en er wordt zelfs gedoken met metaaldetectors. In het water wordt veel verloren en onderwater is het lastig om iets terug te vinden. Met een waterdichte metaaldetector is dat veel makkelijker. Er zijn metaaldetectors die waterdicht zijn 3 tot 5 meter. Met deze detectoren kan goed onder water worden gezocht. Ook bestaan er metaaldetectors die tot wel 60 meter waterdicht zijn! Deze worden speciaal gebruikt voor het duiken. Om te zoeken in het water is het verstandig om een zeefschep te gebruiken. Met een zeefschep kan je eenvoudig je vondst omhoog ‘vissen’. Daarnaast kan het handig zijn om een wetsuit te gebruiken voor het onder water zoeken. Een wetsuit houd je warm in koud water, zodat je niet onderkoelt. Om te snorkelen of te duiken zijn er ook speciale hand detectors te koop. Deze zijn compacter, en daardoor makkelijk om mee te nemen onderwater. Meer weten over waterdichte metaaldetectors? Lees dan onze blog over onderwater metaaldetectors.

Wat kan je vinden met een metaaldetector? 

Voor wie nog nooit met een metaaldetector heeft gewerkt is het misschien lastig voorstellen wat er zoal allemaal onder de grond ligt. Maar je zult verbaasd zijn over wat er allemaal uit de grond wordt gehaald! Met een metaaldetector kun je in de bodem allerlei interessante objecten vinden. Oude gespen, munten, sieraden, gewichten, knopen, penningen, vingerhoedjes en zelfs goud! Een metaaldetector reageert op alle metaalsoorten, waaronder goud, zilver, ijzer, koper, brons etc.

Met een metaaldetector kun je dus interessante objecten vinden, maar soms ook objecten die je niet herkent. Door je te verdiepen in de historie via boeken en het internet kunt je vaak veel informatie achterhalen. Het is ook mogelijk om gevonden objecten te laten determineren, ofwel objecten laten onderzoeken door experts. Op deze manier kan je meer te weten te komen over jouw vondst. In Nederland worden alle bijzondere vondsten geregistreerd bij de PAN (Portable Antiquities of the Netherlands). Deze database kun je ook raadplegen om meer te leren over de vondsten in de Nederlandse bodem.


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
0,00
Bestel nog voor €100,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »